Veronsaajien palvelut

Palvelu tarjoaa tietoa veronsaajien verotuloista ja niiden perusteena olevista veroista sekä muista jakoperusteista verotulojen seurantaa ja talouden suunnittelua varten.

Uutiset


20.12.2024

Verontilitysten ensi vuoden maksupäivät on julkaistu Aikataulut-osiossa.

Tiedot kuukauden verontilityksistä julkaistaan viimeistään maksupäivää edeltävänä arkipäivänä, kuitenkin jo heti tietojen valmistuttua.

11.12.2024

Joulukuussa oikaistaan ansio- ja pääomatuloverojen verovuoden 2024 jako-osuuksia.

Veronsaajakohtaisten jako-osuuksien perustevuodeksi vaihdetaan viimeksi valmistuneen verotuksen eli verovuoden 2023 tiedot. Lisäksi jako-osuuslaskennassa huomioidaan asukasluvun/jäsenmäärän sekä mahdolliset tuloveroprosentin muutokset.

Veronsaajaryhmien osuuksiksi on nyt oletettu valtiovarainministeriön ehdottamat osuudet. Osuuksia ei ole vielä vahvistettu.

Jos tilitys on oikaisun johdosta negatiivinen, negatiivista määrää ei tarvitse maksaa, vaan se vähennetään automaattisesti seuraavasta/seuraavista tilityksestä ilman korkoseuraamuksia.

Verovuoden 2024 verotuksen valmistuessa lokakuun 2025 lopussa, jako-osuudet oikaistaan vastaamaan todellisia veronsaajien välisiä maksuunpanosuhteita.

Muut tilastot -osion N185-tilastossa on esitetty ennakoidut kunta- ja seurakuntakohtaiset vaikutukset.

10.12.2024

Tämän hetken ilmoitus- ja verokertymätilanteen mukaan joulukuun verontilitykset vaikuttavat seuraavilta.

Ansio- ja pääomatuloverot

Verontilityksiä nostavat suhteessa viime vuoteen erityisesti ennakonpidätykset palkoista yms., jotka näyttäisivät kasvavan noin 160 miljoonaa euroa ja 5,7 prosenttia. Jäännösverot ja veronpalautusten kasvu näyttäisi puolestaan vähentävän tilitysmäärää yhteensä noin 50 miljoonaa euroa.

Huom. Ryhmäkohtaisissa luvuissa on käytetty verovuodelle 2024 uusia veronsaajaryhmäkohtaisia ryhmäosuuksia, joita ei ole vielä vahvistettu. Mikäli osuudet muuttuvat ennakoiduista, päivitämme uudet tiedot.

Ansio- ja pääomatuloverot veronsaajaryhmittäin:

  • Kunnat: 962 milj. euro / +19 %
  • Seurakunnat: 96 milj. euro / +15 %
  • Kela: 207 milj. euroa / -5,8 %
  • Valtio: 1 953 milj. euro / -2,4 %
  • Yhteensä: 3 218 milj. euro / +3,3 %

Veronsaajaryhmien erilaiseen kehitykseen vaikuttaa erityisesti vuosien 2023 ja 2024 joulukuussa tehtävät oikaisut. Joulukuussa veronsaajaryhmäkohtaiset jako-osuudet todennäköisesti muuttuvat, myös veronsaajakohtaisten jako-osuuksien perustevuodeksi vaihtuu tuorein valmistunut verovuoden 2023 verotus. Oikaisun veronsaajakohtaisista vaikutuksista tiedotetaan myöhemmin.

Yhteisöverot

Yhteisöverojen tilityksissä vaikuttaisi olevan vähennystä erityisesti jäännösveroissa (-190 Me) ja ennakoissa 60 miljoonaa. Ennakkojen vähentymisestä kuluvan vuoden osuus on 40 miljoonaa euroa. Myös lisäennakot näyttäisivät vähentyvän noin 60 miljoonalla eurolla. Veronpalautusten vähentyminen puolestaan kasvattaisi tilitysmäärää vajaalla 40 miljoonalla eurolla.

Yhteisöverot veronsaajaryhmittäin:

  • Kunnat: 110 milj. euroa / -42 %
  • Valtio: 356 milj. euroa / -36 %
  • Yhteensä: 466 milj. euroa / -37 %

Kiinteistövero

  • Kunnat: 85 milj. euroa / -23 %

Työnantajan sairausvakuutusmaksu

  • Kela: 100 milj. euroa / -20 %

Lopulliset joulukuun verontilitysmäärät julkaistaan viimeistään 27.12.2024.

26.11.2024

Verovuoden 2024 kiinteistöverojen verotus valmistui lokakuun lopussa, joten kiinteistöverojen verontilityksissä otettiin marraskuussa käyttöön uudet valmistuneeseen verotukseen perustuvat jako-osuudet.

Ennen marraskuuta verovuoden 2024 kiinteistöverot on tilitetty käyttäen verovuoden 2023 jako-osuuksia. Niillä kunnilla, joilla verovuoden 2024 jako-osuus on pienempi kuin vuoden 2023 jako-osuus, kiinteistöveroihin tuli negatiivinen oikaisu, ja kunnilla, joiden jako-osuus kasvoi, oikaisu oli positiivinen.

Koska kiinteistöverot kasvoivat vuonna 2024 koko maan tasolla lähes kahdeksan prosenttia, on oikaisu käytännössä negatiivinen kunnilla, joilla kasvu on vähäisempää.

Oikaisut eivät vaikuta verovuodelta tehtävään kiinteistöveron tilitysten kokonaismäärään, vaan kokonaismäärä tulee lopulta olemaan käytännössä maksuunpantu määrä. Maksuunpantu määrä löytyy esimerkiksi tästä Excelistä. Mahdolliset yksittäisten kiinteistöjen verojen määrien muutokset voivat vaikuttaa maksuunpanoihin ja tilitysmääriin, mutta niistä ei ole etukäteen tietoa.

Verovuoden 2024 kiinteistöveroja erääntyy asiakkaille maksettavaksi suurempia määriä vielä joulu-helmikuussa, jolloin ne myös tilitetään kunnille. Pienempiä määriä 2024 kiinteistöveronkin maksuja tulee vielä pitkään, ja niitä tilitetään sitä mukaa kuin niitä Verohallinnolle maksetaan.

25.11.2024

Marraskuun 2024 verontilitykset on julkaistu verkkopalvelussa, ja ne maksetaan veronsaajille 28.11.2024.

Marraskuussa verovuoden 2023 ansio- ja pääomatuloverojen jako-osuudet oikaistaan vastaamaan lokakuussa valmistuneen verotuksen mukaisia maksuunpanotietoja. Vastaavasti kiinteistöverojen verovuoden 2024 verontilitykset oikaistaan vastaamaan valmistuneen verotuksen tietoja.

Kooste marraskuulta (miljoonaa euroa / muutos vuoden takaisesta):

Koko maa

  • Ansio- ja pääomatulovero 3 245 / +7,9 %
  • Yhteisövero 472 / +21 %
  • Kiinteistövero 136 / +22 %
  • Työnantajan sairausvakuutusmaksu 99 / -22 %

Kunnat ja seurakunnat:

  • Kunnallisvero 908 / +4,3 % ja Kirkollisvero 75 / -12 %. Marraskuun oikaisutilitys kasvattaa kuntien tilitysmäärää noin 85 miljoonaa euroa. Kuntien verontilitykset kuitenkin kasvavat keskimääräistä vähemmän, koska vuosi sitten kuntien positiivinen oikaisu oli huomattavasti suurempi.

    Seurakuntaryhmän oikaisut ovat tänä vuonna 18 miljoonaa euroa negatiiviset. Vuosi sitten seurakuntien oikaisu oli vain kaksi miljoonaa euroa negatiivinen, jonka vuoksi myös seurakuntien marraskuun verontilitysmäärän kehitys on keskimääräistä pienempi.

  • Kuntien yhteisövero 128 / +55 %. Kuntien yhteisöveroa kasvattaa marraskuussa erityisesti vanhempien verovuosien jäännösverot, jolloin kuntien ryhmäosuus oli nykyistä suurempi. Lisäksi ennakot ja lisäennakot kasvavat kokonaismääränkin osalta.

  • Kiinteistövero 136 / +22 %. Kiinteistöveron verontilityksiä kasvattaa kiinteistöveron kokonaismäärän kasvu sekä verotuksen valmistumisaikataulu.

Verolajikohtaiset tiedot

Ansio- ja pääomatuloverot

Marraskuussa tilitetään ansio- ja pääomatuloveroja yhteensä 3 245 miljoonaa euroa, joka on 238 miljoonaa euroa ja 7,9 prosenttia edellisvuotta enemmän.

Verontilitysmäärää kasvattavat erityisesti ennakonpidätykset palkoista yms., jotka kasvavat 144 miljoonaa euroa ja 5,2 prosenttia. Myös veronpalautusten vähentyminen vuoden takaisesta kasvattaa verontilityksiä noin 70 miljoonaa. Suurin vähentävä tekijä ovat jäännösverot, joiden verontilitykset vähenevät 20 miljoonaa.

Tarkemmin eri tuloveroerien määristä löytyy tietoa verkkopalvelun koko maan verotulojen seurantaosion kohdista "Tilityskokonaisuuksittain" ja "Verolajeittain". Tärkeimpien tuloveroerien osalta myös ryhmätasolla löytyy tietoa Verotulojen seurannan Tilityskokonaisuuksittain-kohdasta.

Yhteisöverot

Yhteisöveroja tilitetään marraskuussa 472 miljoonaa euroa, jossa nousua vuoden takaiseen 81 miljoonaa euroa ja 21 prosenttia.

Yhteisöverojen verontilitysmäärää lisäävät suhteessa edellisvuoteen erityisesti lisäennakot, jotka kasvavat 46 miljoonaa euroa. Myös ennakoiden verontilitykset kasvavat 34 miljoonaa (+7 %) ja jäännösverojen 22 miljoonaa. Veronpalautusten kasvu puolestaan vähentää verontilityksiä 21 miljoonaa.

Yhteisöverojen erien määristä löytyy tietoa verkkopalvelun koko maan verotulojen seurantaosion kohdista "Tilityskokonaisuuksittain" ja "Verolajeittain".

Työnantajan sairausvakuutusmaksut ja kiinteistöverot

Sairausvakuutusmaksuja tilitetään 99 milj. euroa, jossa vähennystä vuoden takaiseen 27 milj. euroa ja 22 prosenttia. Lasku johtuu pääasiassa maksuprosentin 24 prosentin alentumisesta 1,53 prosentista 1,16 prosenttiin.

Kiinteistöveroja tilitetään 136 milj. euroa, jossa nousua vuoden takaiseen 24 miljoonaa euroa ja 22 prosenttia. Kasvu selittyy verovuoden 2024 kiinteistöveron kokonaismäärän noin kahdeksan prosentin nousulla sekä verotuksen valmistumisaikataululla.